top of page

- μπ(λ)αλούν -

ακουστική επιτελεστική εγκατάσταση

Οι χορογράφοι Γιώτα Πεκλάρη και Βάσια Ζορμπαλή μαζί με ομάδα ερμηνευτών με η χωρίς οπτική ή ακουστική βλάβη, διερευνούν την αποτύπωση του χρόνου μέσα από την υλικότητα του σώματος - οργανικού και μη - στην κατεύθυνση του πολυαισθητηριακά προσβάσιμου καλλιτεχνικού έργου.

Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και του Flux Laboratory Athens

 

Πρώτη παρουσίαση: ΠΛΥΦΑ_2024

περισσότερα

- GONGON -

Το videodance GONGON είναι αποτέλεσμα του εργαστηρίου «Κινούμενο σώμα που ηχεί και συνδέει» για μικτή ομάδα εφήβων με ή χωρίς ακουστική βλάβη. Το εργαστήριο συνδυάζει τη γλώσσα της μουσικής του σώματος με τη γλώσσα του κινηματογράφου, προσφέροντας ένα προσιτό μοντέλο εκπαίδευσης με καλές πρακτικές στην παραγωγή μιας κινηματογραφικής ιδέας, από το στάδιο της προπαραγωγής μέχρι τα γυρίσματα.

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του αφιερώματος «Για μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς» του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας 2021-2027)

Σχεδιασμός & Υλοποίηση Εργαστηρίου:

Γιώτα Πεκλάρη & Χρυσάνθη Μπαδέκα

Φωτογραφία & Σκηνοθεσία: Χρυσάνθη Μπαδέκα

Χορογραφία, Περιγραφή ήχου & Διαγλωσσικοί Υπότιτλοι: Γιώτα Πεκλάρη

Σχεδιασμός ήχου: Αλέξανδρος Κακαρούμπας

 

Υλοποίηση εργαστηρίου: Παλαιά Σφαγεία της Πάτρας_2023

- KIPUKA -

Kαλλιτεχνική, συλλογική δράση.

Η Ηρώ Αποστολέλλη και η Γιώτα Πεκλάρη συνεργάζονται με αφορμή το πρόγραμμα LIVING PROJECT, διερευνώντας την αλληλεπίδραση της κίνησης με τον προσωπικό και περιβαλλοντολογικό ιστό. Συνδυάζοντας την εμπειρία τους στον σύγχρονο χορό, το Σιάτσου, τη μουσική του σώματος και την προσβασιμότητα, αναπτύσσουν εργαλεία που έχουν ως στόχο την κοινωνική συνεύρεση και οριοθετούν ένα συμπεριληπτικό ηχοτοπίο, σημείο συνάντησης για μια βιωματική, συλλογική εμπειρία. 

Κέντρο Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν_ 2023​

περισσότερα

- BODY MUSIC EUROPEAN MEETING -

Ερευνητικό πρόγραμμα Erasmus+ που διερευνά την εφαρμογή της μουσικής σώματος στη μουσική και χορευτική εκπαίδευση.

Ελλάδα, Τουρκία, Γαλλία _2019-2021

- MoAM-Moving Around Music -

Διαγενεακό πρόγραμμα Μουσικής του Σώματος

Αυτή η πολιτιστική πρωτοβουλία έφερε κοντά δύο πληθυσμούς στην Ελλάδα που έχουν ξεχαστεί από την κοινωνία: τους ασυνόδευτους ανηλίκους και τους ηλικιωμένους. Το εργαλείο για να τους δώσουμε φωνή αλλά και να διευκολύνουμε αυτή την ασυνήθιστη διαγενεακή και πολυπολιτισμική σύνδεση ήταν η Μουσική του Σώματος/ Body Music.

 

Η πιλοτική απόπειρα του MoAM πραγματοποιήθηκε στο Ludwigsburg της Γερμανίας τον Οκτώβριο του 2017 από την υπότροφο του προγράμματος START, Νατάσα Μάρτιν. Το έργο πλήρους κλίμακας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τον Δεκέμβριο του 2017 έως τον Μάιο του 2018 και έλαβε παράταση χρηματοδότησης έως τον Δεκέμβριο του 2018.

 

Το MoAM υποστηρίχθηκε από το START - Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που διεξάγεται σε συνεργασία με το Goethe Institut Thessaloniki και τη Γερμανική Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και του Ιδρύματος Μποδοσάκη, καθώς και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής της Ελλάδος.

 

Εισηγήτριες/ές: Νατάσα Μάρτιν, Γιώτα Πεκλάρη, Θάνος Δασκαλόπουλος, Μιχάλης Αφολαγιάν, Μάτα Μάρρα.

Αθήνα_2017-2018

- LACŪNæ -

Σπουδή πάνω στο(ν) κενό(χώρο) που εμπεριέχει ένας αυτοσχεδιασμός. Το σώμα εμφανίζεται στην σκηνή έχοντας ενσωματώσει προγονικές και μεταγενέστερες εμπειρίες και ξεκινά να συνθέτει in situ τον σκηνικό του χώρο. Οι αρχικές προθέσεις του υπόκεινται στο άγχος της δράσης και τη σαγήνη ενός άρτιου αποτελέσματος κινδυνεύοντας να χάσουν τον στόχο τους. Εκείνο αντιστέκεται και επιστρέφει διαρκώς στην αναζήτηση του πηγαίου και τη φαινομενική αδράνεια. Η διαδικασία προσθέτει νέες εμπειρίες στις ήδη υπάρχουσες και όλες μαζί διατηρούνται σε μια εναλλασσόμενη ροή μέσα του για όσο καιρό ζει και αυτό.

Πρώτη παρουσίαση: Coetani Experimental Flamenco Festival__Θέατρο Σφενδόνη_2016

- ¡yambambo! un cuento para voz, piano y baile -
μια ιστορία για φωνή, πιάνο και χορό


Tρεις γυναίκες καλλιτέχνες, δημιουργούν ένα μουσικό τοπίο όπου η φωνή και ο χορός αναδιαμορφώνουν την αισθητική της Ισπανικής μουσικής δημιουργίας του 20ου αιώνα.


Μεσόφωνος: Άννα Παγκάλου
Χορός: Γιώτα Πεκλάρη
Πιάνο: Μαριάννα Τσίκα

Σκηνοθεσία: Αντώνης Βολανάκης

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης


Πρώτη παρουσίαση: Μουσείο Μπενάκη__2012

- KANTU KORPU -

Η Γιώτα Πεκλάρη υπήρξε μέλος του πρώτου ελληνικού σχήματος body music που δημιούργησαν το 2008 ο Θάνος Δασκαλόπουλος με τον Simone Mongelli, από την ίδρυσή του μέχρι το 2012. Μαζί τους συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στο International Body Music και στο Festival Musicale del Mediterraneo.

bottom of page